آشنایی با 3 کنترل پنل میزبانی وب (هاست)

در هنگام راه اندازی سایت ، حین خرید هاست احتمالا به کلمه کنترل پنل زیاد برخورده اید از جمله این کنترل پنل ها عبارتند از:
- کنترل پنل سی پنل (Cpanel)
- کنترل پنل دایرکت ادمین (Direct Admin)
- کنترل پنل پلسک (Plesk)
کنترل پنل هایی که نام برده شد همگی کنترل پنل های هاست هستند و برای مدیریت آسان تر هاست، روی آن نصب می شوند که شما می توانید با استفاده از محیط کاربری و ساده ای که دارد، سایت خود را راه اندازی کنید. در این مقاله قصد داریم هر سه نوع کنترل پنل را بررسی کنیم و مزایا و معایب هر کدام را معرفی کنیم و بدانیم که اصلا بهترین کنترل پنل هاست برای شما کدام است؟! پس قدم به قدم تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
کنترل پنل چیست؟
کنترل پنل هاست یک نرم افزار است که بر روی هاست نصب می باشد و با این کار یک رابط گرافیکی به آن اضافه می شود. می توان گفت کنترل پنل ابزاری محبوب برای مدیریت هاست شما می باشد، که کارهای متنوعی می توان با آن انجام داد. از جمله فعالیت ها می توان به بارگذاری فایلهای سایت اشاره کرد و شما تنها با چند کلیک می توانید ایمیل ها، کاربران، بکاپ ها و… را مدیریت کنید.
در ابتدا باید بگویم که شما نمی توانید از هر کنترل پنلی استفاده کنید! بدلیل اینکه انتخاب کنترل پنل بستگی به سیستم عامل سرور دارد که لینوکس است یا ویندوز؟! در ادامه به شما خواهم گفت که هر کنترل پنل مخصوص چه سیستم عاملی و با چه زبانی نوشته شده است!
معرفی انواع کنترل پنل
-
سی پنل (Cpanel):
می توان گفت سی پنل یکی از محبوب ترین کنترل پنل های حال حاضر در دنیا است! اما خب یک مشکل بزرگی برای ما ایرانی ها وجود دارد که تحریم است. یعنی شما نمی توانید با IP ایران از Cpanel استفاده کنید. حتی اگر با استفاده از فیلترشکن این تحریم را دور بزنید درصورتی که لو بروید بلافاصله دسترسی شما قطع می شود.
سی پنل مخصوص هاست لینوکس است و از سایت هایی که با زبان php و python نوشته شده باشند، پشتیبانی می کند.
مزایای سی پنل:
- نصب و راه اندازی بسیار آسانی دارد.
- رابط کاربری ساده و کار راه اندازی دارد.
- مقدار کمی از منابع هاستتان را اشغال می کند.
معایب سی پنل:
- مهاجرت از دیگر کنترل پنل ها به Cpanel سخت و گاهی غیرممکن است.
- وجود بخش های مختلف و امکانات زیاد در ابتدای کار ممکن است باعث سردرگمی کاربر شود.
- در سی پنل؛ تنظیمات حیاتی هاست به راحتی در دسترس است و به همین خاطر تنها با یک اشتباه کوچک ممکن است همه چیز به مشکل بخورد.
- برای ایرانی ها امنیت بالایی ندارد!
(این قسمت را به دلیلی گفتم که خیلی ها به دلیل دور زدن تحریم ها برای استفاده از سی پنل از نسخه کرک شده آن استفاده می کنند. هرچند رایگان باشد و کار راه انداز؛ اما امنیت خیلی پایینی دارد و ممکن است پیش زمینه ای باشد برای هک شدن سایت شما!)
-
دایرکت ادمین (Direct Admin):
اکنون که با نوع اول کنترل پنل ها آشنا شدیم می توان گفت دایرکت ادمین شاید از نظر محبوبیت به پای سی پنل نرسد اما یک ویژگی بسیار عالی دارد که این کنترل پنل تحریم نیست و شما تنها با استفاده از یک لایسنس رسمی و قانونی می توانید از آن استفاده کنید.
دایرکت ادمین مانند سی پنل مناسب برای سرور های لینوکسی می باشد و از وب سایت هایی که سیستم مدیریت محتوای آنها با زبان php و nginx نوشته شده باشد را پشتیبانی می کند.
مزایای دایرکت ادمین:
- لایسنس قانونی آن قیمت مناسبی دارد.
- همانند سی پنل فضای خیلی کمی را اشغال می کند.
- می توان گفت رابط کاربری در دایرکت ادمین بهینه تر از سی پنل است؛ برای همین در شروع کار شما را سردرگم نمیکند.
- مهاجرت از سی پنل به دایرکت ادمین بسیار ساده است.
معایب دایرکت ادمین:
- منابع آموزشی کمتری نسبت به سی پنل دارد.
- اضافه کردن امکانات و نرم افزارهای بیشتر در دایرکت ادمین ، هزینه جداگانه ای دارد.
-
پلسک (Plesk):
پلسک هم برای هاست ویندوز و هم برای هاست لینوکس قابل استفاده است؛ پس از بابت سیستم عامل هاست مشکلی نیست. پلسک از سایت هایی که با زبان Python و Php و ASP نوشته شده باشد، پشتیبانی می کند.
مزایای پلسک:
- همانطور که گفته شد؛ هم از سیستم عامل ویندوز پشتبیانی می کند و هم از سیستم عامل لینوکس!
- از سیستم های مدیریت محتوا (CMS) مختلفی پشتیبانی می کند.(برای مثال : وردپرس ، جوملا)
- امنیت بالایی دارد.
- نصب آن با رابط کاربری که دارد ، خیلی ساده است.
معایب پلسک:
- از لحاظ هزینه ، این کنترل پنل قیمت بالایی دارد.
- در سرورهای لینوکسی سرعت کمتری نسبت به سی پنل دارد.
- مهاجرت از کنترل پنل های دیگر مخصوصا سی پنل بسیار دشوار است!
- برای افزونه های مختلف لایسنس های متفاوتی دارد که تمدید آن ها کار را سخت تر می کند.
تا اینجای مقاله با سه نوع کنترل پنل پرطرفدار آشنا شدیم و همچنین مزایا و معایب هر کدام را نیز بررسی کردیم، اکنون می خواهیم این سه نوع کنترل پنل را از زوایای مختلف بررسی کنیم و در نهایت بهترین کنترل پنل را برای راه اندازی یک وب سایت انتخاب کنیم.
1. رابط کاربری:
هنگامی که صحبت از مدیریت کنترل پنل هاست می شود، اولین چیزی که ممکن است ذهن مخاطب را درگیر کند رابط کاربری آن می باشد که آیا محیط کاربری ساده ای دارد؟ آیا می توانم به راحتی با کنترل پنل کار بکنم؟
رابط کاربری باید به طوری باشد که احساس خوبی را در کاربر ایجاد کند و همچنین دسترسی به بخش های مختلف آن راحت باشد و کاربر دچار سردرگمی نشود.
-
رابط کاربری سی پنل:
برای کاربران تازه وارد محیط کاربری سی پنل کمی پیچیده و دشوار می باشد؛ اما به مرور که با آن کار کنند پیچیدگی آن کمتر خواهد شد. کاربران قدیمی سی پنل که حرفه ای تر هستند، معمولا مشکلی با رابط کاربری این کنترل پنل ندارند.
-
رابط کاربری دایرکت ادمین:
جالب است بدانید؛ دایرکت ادمین یک محیط کاربری بسیار ساده ای دارد به طوری که در دایرکت ادمین در پنل جدید خود تمام ابزارها ، آمارها و اطلاعات سیستم و منوهای مختلف را در یک صفحه در اختیار کاربران قرار داده است و تنها کافی است برای دسترسی به هر بخش وارد منوی تنظیمات مربوطه شوید و تغیرات لازم را اعمال کنید.
سادگی، ویژگی اصلی رابط کاربری دایرکت ادمین است! اما بعضی ها بر این باورند که سادگی بیش از حد ممکن است کار کاربران را سخت کند و کاربران مجبور شوند برای دسترسی به برخی از بخش های پنل مسیرهای طولانی را طی کنند.
-
رابط کاربری پلسک:
رابط کاربری در این نوع از کنترل پنل نسبت به دو مورد قبلی مدرن تر می باشد و 90 درصد افرادی که با آن کار کرده اند نظرات مثبتی داشته اند به طوری که معتقدند مدیریت چندین وب سایت و سرور با این رابط کاربری بسیار ساده است.
2. امنیت:
امنیت مساله بسیار جدی است و طبیعتا سازنده های کنترل پنل ها هم به خوبی این موضوع را می دانند؛ به همین خاطر امنیت هر 3 کنترل پنل در حد خوب است و به راحتی نمی توان به آن ها نفوذ کرد. بصورت پیشفرض راهاندازی هر کنترل پنل، نقاط ضعف امنیتی فراوانی خواهد داشت و میبایست توسط مدیر سرور تنظیمات بهدرستی انجام شود. البته در مورد سرویسهای هاست اشتراکی و نمایندگی که مدیریت سرور از جانب شرکت ارائه دهنده هاست انجام میشود، تنظیمات امنیتی لحاظ شده و نیازی به انجام تنظیماتی توسط کاربر نیست.
-
امنیت سی پنل:
در اینجا باید گفت پیش از کانفیگ سرویس میزبانی لازم است نکات امنیتی سی پنل رعایت شود تا در ادامه کار با مشکلی روبه رو نشوید. استفاده از فایروال ها و آنتی ویروس ها یکی دیگر از راه های امنیتی سی پنل به شمار می رود. مجددا تاکید می کنم حتما از سی پنل کرک شده استفاده کنید!
-
امنیت دایرکت ادمین:
امنیت این کنترل پنل همانند دو نوع دیگر دارای تنظیمات مهمی است که برای آن انجام می دهید. نصب نرم افزارهای امنیتی در کنار آنتی ویروس ها و فایروال ها به امنیت دایرکت ادمین شما در ادامه مسیر کمک می کند. همچنین می توان گفت دایرکت ادمین دارای ابزار ضد اسپم داخلی است.
-
امنیت پلسک:
پلسک در برخورد با خطرات و آسیب هایی که آن را تهدید می کند، واکنش و تصمیم گیری سریعی دارد و از ابزارهای امنیتی مختلفی مانند Revisium – Antivirus – Firewall – Fail2ban و… استفاده می کند تا امنیت را در سطوح متفاوت به کاربران خود ارائه دهد.
3. سازگاری سیستم عامل:
در ابتدا می توان گفت هر 3 کنترل پنل توانایی استفاده از سیستم عامل لینوکس را دارند ولی کنترل پنل پلسک نیز قابلیت پشتیبانی از سیستم عامل ویندوز را هم دارد و همین موضوع تفاوت میان پلسک و دو کنترل پنل دیگر است.
4. بروزرسانی:
همانطور که می دانید دارا بودن نسخه های جدید تر هر نرم افزار باعث می شود تا بسیاری از باگ ها، نقاط ضعف ها و همچنین آسیب پذیری های نسخه های قبلی از بین برود.
-
آپدیت سی پنل:
برای بروزرسانی سی پنل شما باید دسترسی کاملی به root (کاربر لینوکس) داشته باشید. همچنین شما می توانید آپدیت را روی یکی از سه حالت : اتوماتیک، دستی و عدم بروز رسانی قرار دهید.
-
آپدیت دایرکت ادمین:
در دایرکت ادمین دو روش برای بروز رسانی وجود دارد:
-
- بروز رسانی دستی از طریق SSH
- بروز رسانی از طریق پنل adminlevel
-
آپدیت پلسک:
بروز رسانی پلسک ممکن است یک روز کامل طول بکشد ، همچنین می توانید تنظیمات بروز رسانی این کنترل پنل را روی اتوماتیک تنظیم کنید.
5. بکاپ گیری:
اهمین تهیه نسخه پشتیبان (بک آپ) زمانی مشخص می شود که به هر دلیلی اطلاعات شما از بین برود! و یا اصلا شما بخواهید تغییراتی را در سایت خود اعمال کنید. در این صورت تهیه نسخه پشتیبان از یک بخشی از آن و یا کل سایت می تواند به شما کمک کند.
-
بکاپ گیری سی پنل:
برای تهیه نسخه پشتیبان از سی پنل بعد از ورود به ناحیه کاربری در بخش File روی گزینه Backup کلیک کنید. شما می توانید نسخه پشتیبان را به صورت Full و یا تنها بخشی از سایت تهیه کنید.
-
بکاپ گیری دایرکت ادمین:
برای بک آپ گیری در دایرکت ادمین شما باید پس از ورود به ناحیه کاربری کنترل پنل روی گزینه Backup کلیک کنید. در قسمت بعد شما می توانید بخش هایی را که قصد دارید از آن نسخه پشتیبان تهیه کنید را انتخاب کنید و یا می توانید از کل اطلاعات سایت یک آپ تهیه کنید که برای این کار شما باید تیک تمامی گزینه ها را فعال کنید.
-
بکاپ گیری پلسک:
بک آپ گیری در پلسک، مانند تهیه نسخه پشتیبان از دایرکت ادمین است. شما می توانید انتخاب کنید که قصد دارید از تمامی سایت خود بک آپ تهیه کنید و یا تنها بخشی از وب سایت را مدنظر دارید تا از آن نسخه پشتیبان تهیه کنید که اگر تمامی تیک ها را فعال کرده باشید یک نسخه فول بکاپ برای شما تهیه می کند.
اکنون با مطالعه کامل مقایسه سی پنل دایرکت ادمین و پلسک می توانید بهترین انتخاب را داشته باشید و از این طریق، اساسیترین وظایف خود را یعنی مدیریت هاست یا سرور به بهترین روش انجام دهید.
دیدگاهتان را بنویسید