8 ویژگی یک هاست مناسب

از نظر شما هاست مناسب باید دارای چه ویژگی هایی باشد؟ سوالی که اکثر دوستان ما حین طراحی وب سایت برای تهیه یک هاست مناسب با آن روبه رو می شوند. بهتر است قبل از هرچیزی ابتدا با مفهوم هاست آشنا شویم.
هاست در زبان انگلیسی (host) به معنای میزبان می باشد که به بخشی از سرور می گویند. یک سرور می تواند به چند بخش تقسیم شود و هر بخش می تواند به عنوان هاست از یک وب سایت میزبانی کند. برای راه اندازی یک وب سایت در فضای اینترنت باید به دنبال تهیه ی یک هاست مناسب برای خود باشید.
برای تهیه ی یک هاست مناسب ابتدا باید نیازهای وب سایت خود را بررسی کنید که چه نوع محتویاتی قرار است در سایتتان بارگذاری کنید، سپس با این کار بخشی از منابع یک سرور به شما تعلق می گیرد و شما می توانید تمامی فایل ها و اطلاعات سایت خود را در آنجا قرار دهید.
در اینجا سوالی که ممکن است در ابتدای کار به ذهن برخی افراد برسد این است که چرا از سیستم های خودمان به عنوان هاست استفاده نمی کنیم؟ آیا سیستم ما می تواند یک هاست مناسب برای راه اندازی وب سایت باشد؟
در جواب این سوال باید گفت که هاست بخشی از یک سیستم همیشه فعال و متصل به اینترنت می باشد که اگر لحظه ای برای این سیستم اتفاقی بیفتد یا اتصال به اینترنت قطع شود سایت شما از دسترس خارج می شود و دیگر کسی نمی تواند سایت شما را ببیند، بنابراین علت انتخاب هاست این است که همیشه در دسترس است.
انواع هاست:
بعد از اینکه با مفهوم و کاربرد هاست آشنا شدید باید انواع هاست را نیز بدانید که در ادامه به بررسی مهمترین انواع میزبانی وب می پردازیم:
-
میزبانی اشتراکی:
در این نوع از میزبانی یک سرور به بخش های زیادی تقسیم می شود و هر بخش به یک سایت تعلق می گیرد که البته در این روش ممکن است یک سرور از هزاران سایت میزبانی کند. هاست اشتراکی از لحاظ هزینه مقرون به صرفه است و شما بابت همان مقدار از منابعی که احتیاج دارید هزینه پرداخت می کنید.
یکی از مشکلاتی که در این نوع از سرویس میزبانی ممکن است ایجاد شود، مشکلات امنیتی است. نفوذ به یک سایت می تواند راهی برای دسترسی به اطلاعات همان سرور و سایت باشد.
استفاده از سرور های ایمن شده و معتبر برای حفظ امنیت سایت و بهبود کارایی سایت توصیه شده است زیرا وجود حجم بالای درخواست ها روی سایت می تواند منجر به افت سرعت سایر وب سایت هایی که توسط همان سرور میزبانی می شود ، باشد.
-
میزبانی اختصاصی:
در این نوع میزبانی یک سرور از شرکت هاستینگ به مشتری اختصاص داده می شود و وب سایت او تنها استفاده کننده از تمامی منابع سرور تهیه شده می باشد. البته با توجه به اینکه سرور اختصاصی فقط از وب سایت شما میزبانی می کند دیگر نگرانی از بابت کاهش امنیت و سرعت سایت وجود ندارد. این نوع هاست از لحاظ هزینه نسبت به هاست های معرفی شده قبلی هزینه ی بالایی دارد و برای وب سایت های بزرگ مناسب است.
-
میزبانی نیمه اختصاصی:
هاست نیمه اختصاصی (vps hosting ) و یا سرور مجازی یکی دیگر از سرویس های میزبانی وب است که در آن یک سرور به کمک نرم افزار های مجازی مانند vmware به چند بخش مجزا تقسیم می شود و هر بخش مثل یک سرور مجزا به کار گرفته می شود. در این نوع میزبانی کاربر منابع و قدرت بیشتری نسبت به هاست اشتراکی در اختیار دارد.
-
میزبانی ابری:
در میزبانی ابری (cloud hosting) همواره چندین سرور به صورت شبکه در حال کار کردن هستند. در این نوع میزبانی وب سایت شما می تواند از تمام منابع سخت افزاری و نرم افزاری استفاده کند. یعنی وب سایت شما محدود به استفاده از یک سرور نخواهد بود و در شرایطی که احتیاج به منابع بیشتری برای کار کردن داشته باشد می تواند از منابع سایر سرورها در فضای ابری نیز استفاده کند.
در این نوع از میزبانی، وب سایت شما همیشه در دسترس است و به اصطلاح up-time آن بسیار بالا خواهد بود. البته باید در نظر داشته باشید در این نوع میزبانی به علت پراکندگی داده ها ، تهیه نسخه پشتیبان (backup) و حفظ امنیت کار دشواری است.
ویژگی های لازم برای تهیه یک هاست مناسب چیست؟
تا اینجای مقاله با مفاهیم و انواع هاست آشنا شدید. اکنون قصد داریم به مبحث ویژگی های یک هاست مناسب بپردازیم تا برای راه اندازی وب سایت بتوانیم یک هاست مناسب را انتخاب نمائیم:
-
فضای هاست (Disk space):
فضای یک هاست همانند حجم و یا حافظه ی یک گوشی موبایل است. پس در بحث میزبانی همانطور که در قبل هم به آن اشاره کردیم حجمی از سرور به شما و وب سایتتان تعلق می گیرد تا اطلاعات سایت شما روی آن آپلود شود. شرکت های هاستینگ معمولا هاست هایی با ظرفیت 50MB تا 10000MB ارائه می دهند. حجم انتخابی شما بستگی به سایت و محتواهایی که قرار است در سایتتان بارگذاری کنید بستگی دارد.
-
پهنای باند (Bandwith):
برای اینکه چندین کاربر بتوانند همزمان محتوای سایت شما را ببینند باید یک هاست مناسب با پهنای باند بالایی تهیه کنید. در تعریف ساده تر می توان پهنای باند را به یک اتوبان تشبیه کرد که پهنای باند همانند اتوبانی است که هرچقدر طول این اتوبان عریض تر باشد مسافران کم تر در ترافیک می مانند و زودتر به مقصد می رسند. پهنای باند به دو عامل اصلی بستگی دارد:
- حجم اطلاعات سایت
- میزان بازدید مورد انتظار
باید توجه داشت سایت های با قابلیت دانلود و آپلود فایل نیازمند پهنای باند خیلی بالایی هستند و برای اینگونه موارد مجبور به استفاده از هاست های دانلودی خواهید بود.
-
کنترل پنل (Control Panel):
کنترل پنل یک رابط گرافیکی برای مدیریت آسان تر هاست است که شرکت هاستینگ بعد از اقدام شما برای تهیه هاست یک ایمیلی برای شما ارسال می کند که محتویات آن ایمیل اطلاعاتی است برای دسترسی به کنترل پنل تحت وب! که شما می توانید با استفاده از نام کاربری و رمز عبور وارد کنترل پنل هاست خود شوید و وب سایت خود را بدون نیاز به کدنویسی و با استفاده از آیکون های گرافیکی هاست خود را مدیریت کنید. کنترل پنل انواع متفاوتی دارد:
کنترل پنل سی پنل (Cpanel)
کنترل پنل دایرکت ادمین (Direct Admin)
کنترل پنل پلسک (Plesk)
…
سی پنل نسبت به بقیه ی کنترل پنل ها از محبوبیت بیشتری برخوردار است. که اکثر شرکت های هاستینگ به دلیل دارا بودن محیط ساده و کاربردی سی پنل، این کنترل پنل را به مشتریان خود ارائه می دهند.
-
سیستم عامل:
سرورها هم همانند همه ی رایانه ها برای بهره برداری از منابع خود نیازمند سیستم عامل هستند. سیستم عامل های سرور دو نوع هستند:
- سیستم عامل های ویندوز
- سیستم عامل های لینوکس
در این قسمت نمی خواهیم بگوییم کدام سیستم عامل خوب است و دیگری به درد نمی خورد! هر کدام از این سیستم عامل ها شرایط و امکانات خاصی دارند و انتخاب شما باید بر اساس نوع سایتتان باشد. بگذارید از جنبه های گوناگون تفاوت این دو سیستم عامل را بررسی کنیم:
-
از نظر زبان برنامه نویسی:
همانطور که می دانید هاست ویندوز از شرکت مایکروسافت ارائه شده است و فقط از زبان های برنامه نویسی ASP و NET پشتیبانی می کند. اما جالب است بدانید که آمار نشان می دهد اکثر وب سایت های جهان با زبان PHP نوشته شده اند. در اینجا یک امتیاز مثبت برای هاست لینوکس در نظر گرفته می شود چون لینوکس کاملا با زبان PHP سازگار است.
-
از نظر سیستم های مدیریت محتوا:
اکثر سیستم های مدیریت محتوا مثل وردپرس ، جوملا ، دروپال ، فروشگاه ساز محبوب پرستاشاپ و… بر پایه PHP نوشته شده اند و هاست لینوکسی بهتر می تواند از این سیستم های مدیریت محتوا پشتیبانی کند.
-
از نظر کنترل پنل:
همانطور که اشاره کردیم کنترل پنل Cpanel یکی از محبوب ترین رابط های گرافیکی بین کاربر و هاست می باشد. در هاست لینوکس می توانیم از کنترل پنل Cpanel – Direct Admin – Zpanel – Kloxo ،و در هاست ویندوز از Plesk – Website panel استفاده کنیم.
-
از نظر سرعت:
در واقع سرعت هاست بیشتر به ویژگی های سخت افزاری بر می گردد ؛ اما می توان گفت در مواردی هاست لینوکس سرعت بیشتری از ویندوز دارد به دلیل اینکه لینوکس ابزارهای زیادی برای بهینه سازی و افزایش سرعت سایت پیش بینی کرده است.
بالاخره کدام بهتر شد؟ هاست ویندوز و یا هاست لینوکس؟
ارائه ی یک پاسخ دقیق و قاطعانه به این پرسش،کار بسیار دشواری است. زیرا همانطور که گفته شد در مرحله ی اول سیستم عامل به زبان برنامه نویسی سایت شما بستگی دارد و در ادامه به انتخاب سیسم مدیریت محتوای سایتتان! اما در شرایط برابر همان طور که مقایسه کردیم هاست لینوکس قابلیت های بیشتری و همچنین استفاده ی راحت تر و کاربردی برای کاربر دارد.
خوب است بدانید که اگر انتخاب شما هاست لینوکس باشد و یا هاست ویندوز ، هیچ نیازی نیست که بخواهید کار با این سیستم عامل را بلد باشید بخاطر اینکه لینوکس و ویندوز تنها بر روی سرور نصب هستند و شما برای کار با سایتتان کافی است از کنترل پنل هاست استفاده کنید. بدین ترتیب نوع کنترل پنل برای کاربران معمولی از حساسیت بیشتری برخوردار است.
-
افزودن دامین (Addon Domain):
افزدون دامنه یا ادان دامین، قابلیتی است که به شما امکان اضافه کردن دامنه های بیشتری را می دهد تا بتوانید چندین وب سایت را بر روی همان هاست راه اندازی و مدیریت کنید.
-
آپ تایم (Up time):
سرور باید بتواند که در هر ثانیه از 24 ساعت سایت شما را در دسترس نگه دارد، در غیر اینصورت مخاطبین قادر به استفاده از محتویات سایت شما نخواهند بود. گاهی ممکن است به دلیل مشکلات فنی این دسترسی قطع شود که اصطلاحا به آن down time نیز می گویند که اتفاق خوشایندی نیست! به همین خاطر یکی از موارد قابل توجه حین خرید هاست مناسب، بالا بودن آپ تایم هاست است. مخصوصا برای وب سایت های فروشگاهی که ممکن است مشتری را به دلیل قطعی سایت هنگام خرید و یا بررسی محصولات و محتویات سایت از دست بدهند.
-
بکاپ گیری (Back up):
امروزه بک آپ گیری از محتویات گوشی موبایل هم کلی اهمیت دارد ، چه برسد به اطلاعات سایتمان! هنگام تهیه هاست مناسب حتما از سرویس هایی استفاده کنید که قابلیت بک آپ گیری دائم و منظمی دارند. زیرا اتفاق هایی مانند مشکلات فنی ، خرابی و سوختگی سخت افزاری و… همیشه احتمال وقوع دارند به همین خاطر اگر شرکت هاستینگ از اطلاعات موجود بر روی هاست وب سایت شما بک آپی نداشته باشد ، اطلاعاتتان ممکن است در معرض نابودی کامل قرار بگیرد.
البته مزیت بک آپ گیری فقط برای دلایلی که گفته شد ، نیست! اگر خود شما هنگام توسعه و ویرایش وب سایتتان اشتباها یک پوشه و یا فایلی را حذف کنید، ممکن است کل سایت شما با خطای جدی رو به رو شود. در صورت بروز چنین اختلالی می توان روی نسخه بک آپ هاست حساب باز کرد.
-
پشتیبانی 24 ساعته شرکت ارائه دهنده هاست:
اگر تمامی ویژگی های هاست مدنظر شما عالی باشد ولی پشتیبانی و پاسخگویی با کیفیتی نداشته باشد زیاد کاربردی نیست! چون برای رفع برخی از مشکلات سایت خود در طول استفاده ، ممکن است به کمک و پشتیبانی شرکت هاستینگ خود نیاز داشته باشید پس یکی از مهم ترین و موثر ترین معیار در انتخاب یک هاست مناسب همین گزینه پشتیبانی می باشد.
در این مقاله سعی شد به پرسش هایی از قبیل هاست چیست ، انواع هاست ، ویژگی های یک هاست مناسب و… پاسخ داده شود.
دیدگاهتان را بنویسید